JAARVERSLAG 2014 BLOKKER HOLDING
  NL | EN | FR

MAXI TOYS

FORMULE
Maxi Toys is een gespecialiseerde speelgoedketen die actief is in vijf Europese landen. Een typische Maxi Toys-winkel heeft tussen de 600 en 1.000 m² winkeloppervlakte en ligt meestal net buiten de grote steden in grote winkelcentra. Het hoofdkantoor en distributiecentrum zitten in Houdeng-Goegnies (België). Maxi Toys is opgericht in 1989 en maakt sinds 1997 deel uit van Blokker Holding.

Maxi Toys heeft in het verslagjaar zijn 25-jarig jubileum gevierd en dat heeft de speelgoedformule niet onopgemerkt aan zich voorbij laten gaan. Het kwart-eeuwfeest is ondersteund met extra reclame, aanbiedingen, aangeklede winkelpunten, creatieve collecties en promoties. En wie jarig is trakteert. Tussen maart en december heeft Maxi Toys zijn klanten getrakteerd op tal van acties en promoties. Zo is de gratis Maxi Toys-vrachtwagen wel 80.000 keer over de toonbank gegaan. 

De internationale speelgoedmarkt is in 2014 volop in beweging geweest met verschillende pieken en dalen. Maxi Toys heeft in 2014 een lichte omzetstijging kunnen noteren. De online omzet van Maxi Toys is in het verslagjaar weer gestegen. Met uitzondering van Luxemburg heeft Maxi Toys in alle landen zijn games- en multimediaomzet achteruit zien gaan. De eigen merken traditioneel speelgoed hebben het opnieuw goed gedaan.

Het aantal filialen is nagenoeg gelijk gebleven: twee sluitingen en één opening. De traditionele detailhandel heeft vooral in de Maxi Toys-landen België en Frankrijk onder druk gestaan. Dat ligt enerzijds aan de opkomst van meer online spelers en anderzijds aan het geslonken marktaandeel van de hypermarkten in Frankrijk. Dat is nadelig voor Maxi Toys. De hypermarkten trekken namelijk veel bezoekers naar de commerciële zones waar Maxi Toys is gevestigd. 

DICHT BIJ DE KLANT MET EIGENTIJDSE FORMULES
Een geslaagde ‘shopping experience’ blijft een sleutel voor het succes van Maxi Toys. De combinatie van bekende A-merken en een scala aan exclusieve en actuele eigen merken spreekt veel consumenten aan. Klanten blijven gemiddeld dan ook 42 minuten in de winkel. In het verslagjaar hebben nieuwe collecties van de eigen merken Professor PI (educatief speelgoed) en EZ BLOX (constructiespeelgoed) opvallend goed gelopen. 

EXCELLENTE OPERATIE
De enorme uitbreiding van 30.000 naar 45.000 m² van het distributiecentrum in Houdeng-Goegnies onder de handelsnaam Logitoys is een grote mijlpaal geweest. De uitbreiding is samen gegaan met de herinrichting van de Supply Chain. Hierdoor worden zowel de online klanten als de fysieke winkels beter bediend. Met deze uitbreiding is Maxi Toys ook in staat de expansieplannen voor de komende tien jaar te verwezenlijken. 

MASTER FRANCHISEFILIALEN IN GROEIMARKTEN
Omdat Maxi Toys in haar belangrijkste afzetmarkten Frankrijk en België de komende jaren weinig groei verwacht richt de keten zich meer dan ooit op de wereld om zich heen. De inkomsten worden vergroot door de introductie van het master franchisemodel. In het verslagjaar is de webshop maxitoys.ro opgezet in Roemenië. Ook is in Roemenië een master franchise gestart in Boekarest. Dat is eerder al met succes in Turkije en Marokko gedaan. Voor 2016 zijn er plannen om dit model uit te breiden naar andere niet-Europese markten.

OPEN EN BETROKKEN TEAMS
Alles start bij de medewerkers. Daar hoort een constante focus op ontwikkeling bij. Zo is in het verslagjaar met hulp van externe experts het hele opleidingsprogramma aangepast om tot een Maxi Toys Academy te komen. Maxi Toys werkt sinds 2011 aan het project ‘uniformisering en professionalisering’. Onderwerpen die behandeld worden, zijn onder meer: winkelbeeld, routing, communicatie, taken, opleiding en coaching van medewerkers en service. 

ACTIVITEITEN EN VOORUITZICHTEN 2015
Gezien de globale economische ontwikkelingen en de toegenomen concurrentie op de speelgoedmarkt verwacht Maxi Toys wederom een uitdagend jaar. De omzet in de eerste maanden van 2015 is ondanks een vroege Pasen stabiel. De speelgoedformule staat er goed voor om deze uitdagingen het hoofd te bieden. 

 

Maxi Toys heeft in het verslagjaar zijn 25-jarig jubileum gevierd.


Maxi Toys, Flémalle, België.


Maxi Toys-mascotte.


Ingang winkel Maxi Toys.