JAARVERSLAG 2014 BLOKKER HOLDING
  NL | EN | FR

XENOS

FORMULE
Xenos is een winkelketen met woon-, huishoud- en cadeauartikelen in Nederland en Duitsland waar wereldse, decoratieve en praktische producten en accessoires tegen verrassend lage prijzen worden verkocht. 

De omzet in Nederland is in het verslagjaar licht gedaald. In Duitsland is de situatie met een omzetgroei van 20% en de opening van 12 nieuwe winkels heel anders. In het verslagjaar is geïnvesteerd in een modernere uitstraling van de Xenos-formule. Ook zijn voorbereidingen getroffen voor de lancering van de webwinkel xenos.nl die op 30 maart 2015 live is gegaan. Het vernieuwde en uitgebreide distributiecentrum in Waalwijk is tevens opgeleverd in 2014.
 
DICHT BIJ DE KLANT MET EIGENTIJDSE FORMULES
Xenos verkoopt bijzondere, wereldse en avontuurlijke food en non-food producten met een vrolijke en positieve stijl voor een gunstige prijs. In 2014 is Xenos gestart met de ombouw van 20 winkels naar een actuelere uitstraling en inrichting. De unieke wereldse sfeer van Xenos is verder doorgevoerd in de winkels en folders. Zo wordt de klant meer geïnspireerd en een unieke belevenis geboden terwijl de aandacht voor scherpe Xenos-aanbiedingen blijft. Enkele populaire items uit het Xenos-assortiment in Nederland zijn de Kerstdecoratieproducten en het sfeerassortiment. 

Rondom de populaire ‘Paul Frank’-artikelen heeft eind 2014 een spaaractie plaatsgevonden voor verschillende kleuren ‘danglers’. Een fotowedstrijd op social media met selfies van klanten met het thema ‘Paul Frank’ is ook gehouden. Deze wedstrijd heeft de jongere consument op eigentijdse wijze bekend gemaakt met het Xenos-assortiment.

GROEI IN DUITSLAND
In Duitsland heeft Xenos zich op verdere groei gericht. Zo zijn er 12 vestigingen bijgekomen. De markt voor woondecoraties en sfeer is hier minder ontwikkeld waardoor Xenos als zeer onderscheidende en unieke formule steeds populairder wordt. De marketing- en sales-activiteiten van Xenos Duitsland zijn grotendeels in lijn met die van Nederland.
 
EXCELLENTE OPERATIE 
Om de levering en service aan de consument nog verder te verbeteren en te komen tot een omzetgroei in het lopende jaar is het distributiecentrum in Waalwijk vernieuwd en uitgebreid. Zo is een tweede hoogbouwmagazijn ingericht en een dynamisch orderpicksysteem ingesteld. Xenos verwacht het nieuwe distributiecentrum in de zomer van 2015 volledig in gebruik te nemen. Ook is in het bestaande distributiecentrum een speciale afdeling ingericht voor het uitleveren van internetbestellingen. Deze afdeling is begin 2015 operationeel geworden. De forse investeringen in 2014 in het distributiecentrum zijn ook nodig om de groei in Duitsland te accommoderen. De Duitse vestigingen van Xenos worden bevoorraad vanuit Waalwijk.

OPEN EN BETROKKEN TEAMS
De veranderingen in de retail vragen van alle Xenos-medewerkers een aanpassing: andere werkwijzen, verdere professionalisering en een nog meer servicegerichte klantbenadering. Xenos hecht veel waarde aan de eigen interne opleidingen. Alle winkelmedewerkers volgen vanaf indiensttreding een aantal of alle modules van de Basis Opleiding Xenos (BOX) die via internet wordt aangeboden. Om de kwaliteit van de organisatie verder te verbeteren, is in het verslagjaar ook binnen Xenos een concernbreed systeem van beoordelingen gestart. In 2014 heeft Xenos een Medewerkersbetrokkenheidsonderzoek uitgevoerd. 

VOORUITZICHTEN EN ACTIVITEITEN 2015
In Nederland liggen voor Xenos de prioriteiten bij het herstel van de omzetgroei en het assortiment meer in lijn brengen met de nieuwe Xenos-formule. Van de nieuwe formule verwacht Xenos in 2015 een omzetimpuls. Ook de in maart 2015 samen met Nextail gelanceerde webshop xenos.nl gaat bijdragen aan een hogere omzet. Xenos voorziet ook een verdere expansie en omzetgroei in Duitsland. 

 

Nieuwbouw distributiecentrum in Waalwijk.

Xenos-filiaal in Stuttgart, Duitsland.

De populaire Paul Frank-actie heeft ook op social media geleid tot veel belangstelling.

Folders in nieuwe Xenos-stijl; verrassend, werelds en voor een gunstige prijs.

Xenos heeft in 2014 voorbereidingen getroffen voor de lancering van xenos.nl. De webshop is op 30 maart 2015 live gegaan.