JAARVERSLAG 2014 BLOKKER HOLDING
  NL | EN | FR

Big Bazar

FORMULE
Big Bazar is een discountketen waar de klant voordelig kan winkelen in een onderscheidende en inspirerende winkelomgeving. Big Bazar heeft een zeer breed en snel wisselend en actueel assortiment. Het assortiment is in 12 werelden onderverdeeld: Actueel & Verrassend, Huis & Decoratie, Kleding & Textiel, Kinderen & Spelen, Hobby & Feest, Klussen & Onderweg, Dier & Verzorgen, Schoon & Handig, Tafelen & Koken, Eten & Drinken, Beauty & Verzorging en Kassa & Multimedia. Bij Big Bazar zijn ook bekende A-merken te koop voor zeer lage prijzen. 

Big Bazar richt zich op goed bereikbare high-traffic locaties in de binnensteden, in winkelcentra in wijken en in de periferie. Big Bazar blijft een van de snelst groeiende winkelketens van Nederland. Door de forse groei van het aantal filialen is de totale omzet in Nederland en België sterk toegenomen. 

Big Bazar heeft in 2014 een aantal belangrijke strategische stappen gezet. Zo zijn een compleet nieuwe winkelformule en logo ontwikkeld en is het assortiment fors uitgebreid. Er zijn XL-winkels met een winkeloppervlakte van 600 m²-1.000m² geopend, maar ook zijn te kleine filialen verplaatst, vergroot of gesloten. 

DICHT BIJ DE KLANT MET EIGENTIJDSE FORMULES
Voor het succesvolle XL-format is in 2014 een nieuwe winkelformule ontwikkeld. Er is een compleet nieuwe winkellayout gekomen met 12 werelden, een aansprekende huisstijl met oranje/magenta kleuren en een nieuw Big Bazar-logo. Doelstelling van de nieuwe formule is het vasthouden van de discountaanpak met een altijd verrassend assortiment en een onderscheidende winkelbeleving. Door een forse assortimentsuitbreiding eind 2014 telt een Big Bazar-filiaal nu gemiddeld 5.000 artikelen. 

XL-WINKELS EN BIG SIMPLE
De eerste nieuwe winkel - een kleine variant - is onder belangstelling van publiek en pers in april 2014 geopend aan de Kalverstraat in Amsterdam. De eerste XL-winkel heeft in juli 2014 zijn deuren geopend op het Maxis retailpark in Muiden. Niet lang daarna zijn ook XL-winkels geopend in Alkmaar, Venlo en Den Haag. Eind 2014 zijn in Den Haag, Rotterdam en Roermond bestaande XL-winkels omgebouwd naar de nieuwe formule. Big Bazar heeft inmiddels 10 winkels naar de nieuwe formule omgebouwd. In 2015 volgt nog een aantal openingen. In februari 2015 is in Hoofddorp een nieuwe Big Bazar XL geopend naast een winkel met de nieuwe Blokkerformule. 

Big Bazar heeft eind 2014 bij zes kleinere Big Bazar-winkels getest of de nieuwe formule in aangepaste vorm aan zou slaan. Daar zijn de lay-out en enkele elementen van de nieuwe formule overgenomen. Deze ombouw, genaamd project ‘Big Simple’, is zowel wat betreft klantbeleving als qua omzet een succes gebleken. 

EXCELLENTE OPERATIE
Big Bazar is een sterk gegroeide winkelorganisatie. Inmiddels is ongeveer de helft van het distributiecentrum van Blokker in Mijdrecht ingericht voor Big Bazar. Als de Big Bazar-formule blijft groeien, is verdere opschaling mogelijk. 

OPEN EN BETROKKEN TEAMS
Van de 1.300 mensen die eind 2014 bij Big Bazar in dienst waren, zijn er 500 in 2013 gestart en 400 in 2014. Het grootste deel van het personeelsbestand werkt dus pas kort bij Big Bazar. Het compacte managementteam heeft in het verslagjaar hard gewerkt aan het opzetten van een professionele en efficiënte organisatie, inclusief trainingen voor nieuwe medewerkers. 
 
VOORUITZICHTEN EN ACTIVITEITEN 2015
Naast de opening van Hoofddorp XL in februari 2015 concentreert Big Bazar zich op omzetgroei van de bestaande winkels en de uitbouw op grootschalige XL-locaties. In 2015 zijn nog eens 40 verbouwingen naar de nieuwe formule voorzien. Big Bazar werkt momenteel ook aan een betere zichtbaarheid om de traffic naar de winkels te verhogen. Zo wordt sinds begin 2015 een nieuwe actiekrant iedere twee weken huis-aan-huis verspreid. Met ingang van het lopende jaar werkt Big Bazar op het gebied van foodinkoop samen met Xenos en Blokker. Van deze samenwerking worden inkoop- en andere synergievoordelen verwacht. 

De winkelvloer van een Big Bazar XL.


Big Bazar, retailpark Maxis Muiden.


Big Bazar, retailpark Maxis Muiden.